Трансилвания

Трансилвания, етнически поделеното сърце на Румъния. 13 часа с международния влак Будапеща-Брашов.

Първата ми спирка  бе Чиксереда. Градът рядко се радва на слънце, поради планините, което заедно с ниските температури е изковал железния характер на местното, иначе добродушно и мило население,  95%  унгарско. За местните най-важните дни в годината са Коледа, Великден, както и когато Стяуа гостува в спор за титлата в хокейното първенство на Румъния. Главната улица е осеяна с приятни заведения от всевъзможен характер, придаващи космополитен вид на града със своите кулинарни интерпретации на мексиканската и италианската кухня.
Населяван от немци от средновековието до 80-те години на миналия век, когато Чаушеску съзрял потенциална опасност за сигурността на Румъния и с глад и бой ги убедил да се изнесат в Западна Германия. Панелните комплекси в началото на града са за заблуда – центърът на Сигишоара напълно е запазил облика си на типично централноевропейско градче – замък, тесни, павирани улички и симпатични барокови сгради. По стечение на обстоятелствата, тук се намира и родният дом на Влад Дракул, който...да, сещате се... С тази особеност, че в момента в който видите това слънчево и приветливо място, ще осъзнаете, че Брам Стокър може и да се е изхвърлил леко относно кръвожадността на героя си граф Дракула. Но вероятно и на самите румънци вече им е втръснало.

Търгу Муреш е един от големите местни градове с население около 150,000 души, поравно унгарци и румънци, като вторите са наследтвено обременени симпатизанти на ФК „Стяуа". Живописният център напомня за някой средноголям град в Унгария или Чехия – приятни улички осеяни със зеленина, красиви сгради от началото на ХХ век, и широки площади с безброй кафенета. Отскоро в града има и псевдоирландски пъб – очевидно прогресът има сходни странични ефекти навсякъде.
Хубаво е в Jazz – унгарският клуб в града, където независимо от името, музиката се върти около най-големите хитове на 90-те.

Не са много селата в света, които могат да се похвалят с почетно място на рафтовете във Virgin Megastore в Лондон, а Чаваш е едно от тях, благодарение на световноизвестният фолклорен състав от това мъничко, сгушено сред хълмовете селце с унгарско население. Местният вариант на домашно овче сирене, съчетано с пивкото и кехлибареножълто вино.

Няма коментари:

Публикуване на коментар