Що е то Хижа?

Много често възникват въпроси пряко или косвено свързани с дефиницията на понятието "хижа" -собственост, статут, начин на управление и стопанисване, условия на ползване.

Основното значение на думата носи в себе си най-вече смисъл за планинска локация на сграда. Първи са хижите на животновъдите в планините през лятото. В туризма, понятието влиза с появата на туристическото движение в началото на миналия век. Социализмът институционизира понятието и внася привкус на обществена собственост и обществено благо в него. Може да направя един аналог със санаториумите или почивните станции строени с държавни пари или пари на тогавашните данъкоплатци - нашите родители, а днес тези обекти, след неясни ликвидации и приватизации, минаха в части ръце, бяха просташко поосвежени и сега си плащаме по 100лв нощувката, за да се радваме на минералната вода или природата и удобствата, които навремето са били в полза на народа, но да оставим това настрана. Според уикипедия освен архитектурен вид, хижа означава планински обект с кафетерия и място за настаняване. В наши дни има пост социалистическо объркване - кое е хижа и кое не - хижата-общестено благо ли е или трябва да си плащаме сметката?

Понятието "хижа" означава "лека постройка". Има рибарски хижи, например. Като се каже "планинска хижа", обаче, се има предвид нещо доста различно. А именно, постройка в планината, служеща за подслон и изхранване на хора, намиращи се в планината с развлекателна и рекреационна цел. И подслонът, и храната, се заплащат. За разлика от биваците и заслоните, където подслонът не се заплаща (или се заплаща на доброволни начала) и храна не се осигурява. А и хижите, като цяло, предоставят по-комфортни условия за настаняване от биваците и заслоните. Важно е да се подчертае, че наличието на персонал (още повече пък - постоянен) съвсем не е задължително за една хижа - има хижи, които се посещават от собственика или упълномощен от него персонал само за поддръжка на хижата и доставка на продукти. Например - Gugihuete под Мьонх в Бернските Алпи.

"...ми няма звезди - то е хижа "
Ако е регистрирана като хижа официално и като получи категоризация, пак няма звезди... има еделвайси. Категориите са един, два и три еделвайса, като 90% от хижите в България влизат в категория един еделвайс, а нито една не влиза в три еделвайса (може би единствено новата на Мусала би могла), защото три еделвайса трябва всички стаи да са със собствени санитарни възли и прочие.

По закон туристическа хижа е самостоятелно място за настаняване за краткотрайно пребиваване на туристите; представлява масивна сграда в планината, в предпланински и морски райони, в природни и исторически местности, крайградски паркове и зони за отдих, архитектурно и функционално изградена, обзаведена и оборудвана за предлагане на основни и допълнителни туристически услуги.

Факт е, че законът е предпоставил отлика между хотел и хижа, но не е много ясно каква. Важното е, че от стопанска гледна точка законът не предполага никаква разлика. Никакви инструменти, чрез които чаят да е безплатен или супата да е 1,50, а не 3 лева. Напротив, даже данъчните изисквания са такива, че и безплатния подслон може да искат да обложат - при една проверка, като намерят повече хора в хижата, отколкото е декларирания капацитет, веднага обвиняват за укриване на приходи и не приемат по никакъв начин, че някой може да е пуснат да спи без пари, било то дори и на стол или на пода. По същия начин искат и за всяко заредено с фактура чайче да се покаже как е продадено и какъв данък е платен, а недай си боже при проверка да намерят продукти, които са заредени без фактура... При положение че при хотелите и хижите икономически нещата са поставени по един и същи начин като изисквания, като възможност за реализирането им са неравностойни. Така е в България, където на хижата се гледа като на място за купон и пиянство, а не като туристическа инфраструктура, която да привлича едни от най-платежоспособните туристи и то само с красотата на природата. По принцип се очаква на хижите да е по-евтино, но в същото време те са на по-недостъпни места и за разлика от хотелите не ги снабдяват дистрибутори в града, ами трябва сами да се снабдяват. Следователно - по високи разходи и по-висока себестойност на продукта, който накрая трябва да е по-евтин...

Но от друга страна една „истинска хижа” трябва да осигурява подслон в планината и нощувка на заблуден турист, като това не трябва да се отказва! Враждебното "Няма места" е абсолютно недопустимо. Трябва поне стол да ти предложат.
По отношение на това дали хижите са търговси начинания или не - зависи. Има хижи, които са изцяло частна собственост (например хижа FXB във Валезанските Алпи) и явно се печели от тях. Има хижи, които са на дотация от бюджетите на алпийските клубове, от които се стопанисват.

Истината за България е „безкомпромисна икономическа логика”, затова и много хижи не работят. БТС няма субсидията на ТОТО-то, на която е разчитала, а туристическите дружества са изпразнени и от хора ентусиасти, и от финанси, предприятията, пък собственици на подобни обекти нямат излишни социални фондове. Така продукцията на 1700 надморска височина и на 30 км от населено място и предвид капацитета на хижа- 20/30 човека и спорадичната заетост идва на много висока цена, а очакванията на хората са да е евтино. Това обаче е невъзможно и създава конфликт. А хижата си иска поддръжка - материали, труд и логистика. А на самарянство за такива неща не може да се разчита, те трябва да се плащат. Въпреки че хижа „Ехо” и „Вазов” демонстрира как това може и да се случва, отчасти.

Източниците на пари може да са два: приходите на туристическото дружество от други дейности (а не от самата хижата) и приходи от самата хижа. Така е в Швейцария. Цената на нощувка в хижите варира, но е около 1/3 от цената на нощувка в тризвезден хотел за нечленове на Швейцарския Алпийски Клуб и около 1/4 за членове. Говорим само за нощувката. Предлагат и полупансион (с вечеря и закуска). Ето цените в хижа Тешхюте: http://www.taeschhuette.ch/ За жалост сайтът е някаква JAVA и трябва да се кликне на Ubernachtungspreise, за да се видят цените. Предлага се баня с топла вода за по 5 франка на човек (около 6.50 лева). Тоалетните са вътрешни. Вечерята обикновено е месо на фурна със сос или някакво месно руло (пак със сос) и зеленчуци с макарони за гарнитура, десертът е някакъв компот или пастичка. Обикновено се сервира допълнително - всичко сготвено се изяжда, не остава за другия ден. На закуска - сирене, салам, сладко/мед, чай, кафе, хляб/ - почти като на „Рай”. Има лафка с бира, вино, сладкиши, вафли, шоколади и прочее. Хижата свети от чистота. Доставките са с хеликоптер. Една хижа има ежемесечни разходи в десетки хиляди левове за ток, фонд работна заплата, осигуровки, данъци и какво ли не, които туриста не забелязва, като дойде за един ден и си замине. Но в останалото време като стои празна, особено сега с това безснежие, хижата се движи уверено надолу по пързалката към фалита, и не може да си позволи да работи на по-близки до себестойността цени...
Казвам това просто за да подчертая, че в планината може да има достатъчен комфорт и чистота на съвсем достъпни цени, при това без никой да се прави на майка Тереза. Наистина, по хижите в Западна Европа има много висока посещаемост, но мисля, че в България посещаемостта съвсем не е критично ниска, а с подходящи мерки и правилни инвестиции в така наречения „алтернативен туризъм”, съвсем скоро ще трябва да си правим резервации за хижите. Затова си мисля, че ако туристическите дружества започнат да развиват и комерсиална дейността (например да поддържат коловете на зимната маркировка, или мрежата от пътеки в района, или да поставят и подновят предпазните парапети с нови стоманени въжета, като Via Ferreta  или http://www.viaferrata-bg.com/ ), възвращаемостта от хижите ще се увеличи до някаква разумна стойност, като наред с това се подобрят и условията там. Трябва да се назначат хижари, а не алкохолизирани добермани. И в хижите да се инвестира, а не от тях да се източват пари. Защото, както усещам, сега става точно така - правят се неясни концесии, разни полукриминални типове купуват хижи, кой пие, кой плаща - не е ясно.

Още 57 улици в София стават „Синя зона”

Синята зона в столицата се увеличава с 2296 места
Още 56 улици влизат в "синята зона" на София. Това реши Столичният общински съвет. Те се намират в рамките на булевардите "Сливница", "Ген. Данаил Николаев", "Христо и Евлоги Георгиеви", "Пенчо Славейков", "Ген. Е. Тотлебен", "Ген. М. Д. Скобелев" и ул. "Опълченска". По този начин наличните в момента паркоместа ще се увеличат с още 2167 места и 129 инвалидни места. Тъй като преговорите с с мобилните оператори за намаляването на таксите, събирани от тях за кратките съобщения за паркиране буксуват, има вероятност този вариант да отпадне, стана ясно още от днешното заседание на Столичния общински съвет. Поради това и предложението за обединяване на всички съществуващи в момента табели в една табела, не се прие

До днес Синята зона имаше 10 760 паркоместа, от които около 4100 се ползваха от живеещите в центъра.
Местата за паркиране ще се включат и части на ул. „Узунджовска" и улици около Медицинска академия по настояване на живущите в района.

Apple iPad

Днес някои слухове се потвърдиха, а други не, но важното е, че видяхмв първия таблет на Apple, за който се спекулираше до днес.  Най-голямото разочарование е, че iPad НЯМА да може да се използва като телефон. Въпреки че ще има модели, които да поддържат 3G (850/1900/2100MHz или с други думи, ще може да се използва в Европа), така че да сте наистина мобилни, но не е предвидено да говорите по него, освен ако няма микрофон, тогава Skype ще бъде алтернатива.  Доминиращото настроение е, че хората все още не могат да разберат защо биха искали подобно нещо.




Технически Характеристики 
Нищо революционно няма в спецфикациите - http://www.apple.com/ipad/specs/, но не е май и необходимо, по важно е продуктът да е добре балансиран. И iPhone-а не беше революционен. Като излезна бяха едни сравнения с Nokia - памет, пиксели, GPS, слот за флаш, etc. Сега обаче всички сериозни производители продават подобия на iPhone с touch screen. А blackberry се чудят каква глупост да добавят, че да се задържат на пазара.
iPad9.7-инчов таблет (резолюция от 1024x768 пиксела), който би трябвало да запълни дупката между iPhone и Mac. Наистина ли ще може? Повечето хора биха казали "Ползвам "Мак" и имам "Айфон", но не съм сигурен къде точно се вписва новото устройство в живота ми. 
Ще има версии с 16, 32 и 64GB вградена памет, като всички те ще са с процесор Apple A4 с 1GHz тактова честота - custom-designed, high-performance, low-power system-on-a-chip. Което значи, че вземаме вече залагания, кого първи ще бъде буутнат на таблета: НетБСД или Линукс. Wi-Fi 802.11n и Bluetooth 2.1. - дебелина - 0,5 инча; тегло- 700 гр. Батерията на iPad би трябвало да издържа до един месец в готовност! (Моля?) Също, ще можете да използвате устройството 10 часа без прекъсване. А това означава ли 10 часа игране на игри? По-скоро не. За такива устройства, които искат да заемат средната ниша между преносимите компютри и телефоните, издръжливостта на работата на батерия има ключово значение. Заявените за това 10 часа са горе долъ добре, но такива лаптопи има и сега - примерно Acer Timeline. Консумацията явно идва от малко повече от необходимото големия, почти 10-инчов екран. Всъщност, не е никак изключено да идва също и от техния собствен 1-Ghz-ов процесор. Като от друга страна пък, това е долната граница на производителност от гледна точка на съвременните изисквания за модерните висококачествени HDTV филмови видеодекомпресори и мултимедийни видеоприложения. Така, че - тази машина в много отношения е на ръба, но може и да се окаже cutting edge.

Софтуерът изглежда като този на iPhone, но е пригоден за по-голям екран. Някои приложения ще са като тези на iPhone, а други ще са с обновен интерфейс, като например календарът,  Разработчиците явно са се възползвали от екрана и ще виждате определен ден, докато разглеждате целия месец.  Впечатлява и бележникът, контактите, а особено много Photos & iBooks. Някои идеи в тях са доста свежи - различните "папки" със снимки са изобразени като купчинки във Photos, а колекцията от книги в iBooks е подредена на Bookshelf и показва всяка корица. Ще се запази важната тенденция да могат да се ползват и разработват всякакви приложения.  Сега е моментът да споменем, че пакетът за разработчиците (SDK) вече е наличен. Той ще им позволи да разработват лесно приложения, които да се възползват напълно от красивия дисплей на таблета. Само един факт - от момента в който излезна iPhone до сега - средно по един човек става милионер всеки ден само от апликациите, които се пишат за iPhone и са с отворен код. Имам колега който използвайки стандартни апликации си е автоматизирал цялата къща през iPhone.  Управлява си TV, DVD, климатика, шторите, алармата, може да сваля файлове от интеренета и да ги записва на ТиВо ... и много други. Всичко това от телефона си и може да го прави дори и когато е в Европа, а също и да вижда какво става в къщата му през камерита за охрана.


Наистина вълнуващо е това, че наличните приложения от App Store ще бъдат напълно съвместими с iPad, което и се очакваше. Ето как стават нещата: можете да си пускате приложения в стандартната им резолюция от 480x320 пиксела, но можете и да ги разпънете, за да се изобразят на цял екран. Е, по този начин качеството на образа ще е по-ниско, но е доста по-удачен вариант от това да няма нито една програма, нали?

Цена
Apple iPad ще се предлага на доста атрактивна цена. Вариантът с 16GB памет, без 3G, ще струва около 693 лева (499 щатски долара). Вариантът с 32GB памет ще се продава срещу около 832 лева (599 щ.д.), а този с 64GB памет – около 971 лева (699 щ.д.). Вариантите с Wi-Fi и 3G ще се предлагат съответно срещу около 874 лева (629 щ.д.), 1013 лева (729 щ.д.) и 1152 лева (829 щ.д.). Нито един от вариантите няма да е заключен към определен оператор. Вероятно първоначалната цена ще бъде изкуствено завишена. В рамките на две години обаче цената ще падне до 199 долара, докато всеки, включително шестгодишните деца, нямат на бюрото си светещият и правещ всичко интерактивен мини компютър.
Таблетът на Apple ще може да се използва и с няколко готини аксесоара. Ще можете да си закупите допълнително поставка, клавиатура и калъф. Предполагаме, че първият аксесоар ще бъде най-популярен.

Недостатъци и разочерования
  1. Няма Flash - следователно и свестно браузиране в мрежата;
  2. Няма многозадачност - мултитаскинг, което го прави просто един огромен iPod Touch;
  3. Няма нищо ново като хардуер - 1GHz процесор - това вече го видяхме в HD2 и Nexus One...но от друга страна е добре построен (както всичко на бълките);
  4. Няма... защо да си го купувате - лично мнение - ако имате свестен смрт-фон;
  5. Не може да се използва за разговори;
  6. Липсва му камера. Има ли микрофон поне?
  7. Ноутбуците са наистина красиви, но конкурентите им предлагат много по-гъвкави, производителни и надеждни решения, за разликата в цената да не говорим. Ако човек общува интензивно докато е в движение, месинджърите на блакбери са ненадминати по удобство и ефективност, че дори и решенията с хардуерна клавиатура на HTC са по за предпочитане от iPhone. Нищо против Епъл, но и новото устройство невиждам как може да е от полза на сериозен потребител. Tова са просто "лайфстайл" джунджурии;
  8. Поради това, че използва капацитивна технология не може да се използва писалка. А аз си представям устройство за студенти и ученици, на което може да се пише и което да разпознава написано. Епъл тази технология я имат от повече от 10 години, но така и не я използват отново.
  9. Най-якото нещо на таблетите по принцип е, че може да си пишеш по екрана и с подходящия софтуер, компютърът да разпознава написаното на ръка и да го превръща в "печатен" текст. Изобщо е интуитивен начин за общуване с компютъра. Само че Microsoft имат таблети от сума ти време и … нищо;
  10. И преди iPod-а имаше много по-добри mp3 player-и, и gsm-и с touch screen също. Nokia правят интернет таблети от 2005 година. Дори и в момента има много по-функционални и изгодни уреди. Така че пак нищо ново.  Но Apple e перфектна рекламна машина и отново ще разбие пазара с продажбите на революционни опаковки –това е минус, нали?
  11. За капак на всичко "Епъл" може да се окажат в съда заради спор за права върху името iPad, съобщи "Блумбърг". Проблемът идвал от факта, че от 2003 г. за търговска марка за "държано в ръка компютърно устройство" с точно това име се бори компанията "Фуджицу". Молбата е подадена в Американското бюро за патентите и търговските марки, пред което до 28 февруари "Епъл" може да оспорва правата на японците.
Кога Apple iPad ще излезе на пазара?
По-късно. Вариантите с Wi-Fi ще бъдат пуснати в продажба след 60 дни (в края на март), а тези с Wi-Fi и 3G след 90 дни (през април).
Истината е, че Apple представиха този таблет под сила и натиск на феновете. Личи си, че са неподготвени след като продажбите ще започнат чак след 3 месеца. Но това е нормално. Защо не го обявиха след 3 месеца, за да не разбулят загадката по-рано ли? Може би не, защото не е за първи път Епъл да вадят продукт, който по-късно ще се продава. Просто производителите на хардуер имат капацитети. Например iPad не е с ЛЕД посдветка, защото Самсунг няма да могат да им осигурят достатъчно екрани.  Има и още нешо - Апъл вадят продукта по-рано от продажбите, за да могат да запазят изненадата, която чакахме. За да започнат продажбите, трябва да преминат много тестове, може би най-важния от които е на FCC, за да бъде допуснат на пазара. При тези тестове няма как да се опази таблета в тайна, тайната на която Апъл разчитат за получаване на масова психоза преди обявяване на продуктите си. 

С какво се очаква да бъде толкова революционен?
  1. iBooks ще е вградено приложение, което ще позволява на потребителите на iPad да го използват за четене и закупуване на книги.IPS екраните хич не са зле, по-добре от най-евтините LCD-та, широк ъгъл на виждане, добри цветове.  Идеята на Епъл е да изградят iBooks подобно на iTunes, откъдето падат дори повече пари от продажбите на устройството. Но липсата на стойка еминус. Огромният потенциал идва от непрекъснатият достъп до огромна база данни - вестници, библиотеки....съгласете се, че не можете да изкупите една будка вестници и да прочетете 10 статии, които са ви интересни, а другото е боза и пълнеж. От друга страна 90% от потребителите използват компа за забавление. Рядкост са хората използващи го професионално.
  2. Ами...революционно устройство ли беше iPod когато се появи? Не, MP3 плейъри вече имаше всякакви, но 5 години по-късно iPod държеше 75% от пазара в света. iPad може да не е революционен с технологиите и идеите, които реализира, обаче, ако ги реализира добре може да стане революционен като успее да стане наистина популярен.
  3. От колко години чакам някой да направи най-накрая електронен четец с по-голям екран от този на малките книжки предлагани сега от Амазон, Сони. На кой му хрумна, че един четец освен да бъде пълен с книги трябва и да изглежда привлекателно, за да ти се ще да ги отвориш и прочетеш, точно както един пълен рафт с книги в истинска библиотека мами с шарените си корици? Защото всеки който има такъв четец и малко дете знае, че трудно можеш да примамиш детето без някакъв зрителен ефект.Освен това, сега имате възможност да си ги download-вате директно и в дрижение, а RSS със сигурност ще ви подканят за нови и интересни статии точно като с pod-cast-ите. Не знам дали е идеален за четене на книги. Още повече сравнението с Киндъл или четеца на Сони. Те са абсолютно различни продукти. С Киндъл можеш да четеш книги цял месец и накрая да презаредиш батерията. Технологията е различна. Киндъл харчи батерия при смяна на страницата, капацитет от около 7000 смени. Това прави 10 книги без презареждане. Отделно е-мастило технологията е по-щадяща за очите, защото няма опресняване както е при стандартните монитори. Но в крайна сметка конкуренцията ще доведе до това, че ще паднат цените на четците.
  4. Списанията и вестниците ще се възстановят от удара, който поеха по време на рецесията. Таблетът ще им позволи да излизат в класическия за тях формат, но в цифров вид и потребителите отново ще започнат да се абонират за тях.Издателите осъзнават, че ще им бъде много трудно да си възвърнат абонатите, които някога са плащали за услугите им, а сега са загубили в интернет пространството. В очакване сме да видим и издателите да пуснат визуално поразяващи версии на списанията си с изненадващо печатарско оформление, видео притурки, поднесени в социалните медии – всичко каквото ви хрумне да се съдържа във вестник или списание, толкова много, че да ви се прииска да платите, за да го получите.  Не напразно престижни списания като „Таймс” извеждат тази новина на първа страница, а някои дори показват iPad в реален размер – за да свикват читателте.
  5. Рейтингите на телевизиите и радиото ще продължат да падат за сметка на интернет. Все пак таблетът ще е много по-удобен за глобалната мрежа, отколкото за гледане на телевизия. За разлика от печатните медии, телевизията и радиото няма да се нагодят лесно с цялостния формат на таблета, освен ако Apple не им помогне. Да, несъмнено американските потребители ще продължат да гледат средно по 5 часа и 9 минути телевизионни предавания на живо, но проблемът е, че рейтингите няма да се задържат, когато рекламите се оттеглят от този сектор. Логично е да се предположи, че Apple ще се опита да окаже натиск върху телевизионните шоу програми и филми чрез iTunes. Но от друга страна може да стане и като с pod-casts.
  6. Удобните размери на таблета ще го направят и много подходящ за видео комуникация, която ще бъде много по-лесна и удобна с помощта на таблета, ще позволи и работа от разстояние, като така значително ще намали разходите за пътувания. Стига разбира се таблетът да разполага със съответните функции, защото в момента очакванията към iPad са много, но реалностите недостатъчни.Други производители, например Dell, също подготвят таблети, но в полезрението остава Apple, поради уникалните им хардуерни формати.
  7. Добавената реалност (Augmented-reality) е ново явление, което се очаква да придобие голяма популярност. Потребителите на iPhone-и могат да свалят приложения, които наслояват видеоклипове от камерите им чрез плаващи стрелки на екрана, показващи например дистанцията на най-близката метро станция в Ню Йорк.  По-големите размери на таблетите ще направят гледането на подобни клипчета още по-лесно. Освен това се очаква, че производителите на приложения ще направят дори по-гигантска крачка, като предложат на потребителите продукти, с помощта на които да проверяват разпродажбите в моловете или пък да видят криминалното досие, на който си пожелаят.
  8. Двустранното видео, което предлагат таблетите, ще направи цените на комуникациите още по-ниски. Макар и портативното видео да е възможно в днешно време, то трябва да го правите разхождайки се с лаптоп в близост до Wi-Fi зона. Но в известна степен, инфраструктурата все още не позволява лесното й осъществяване. Прибавете и таблета с вградена уебкамера и изведнъж видео разговорите са лесни като детска игра.


    Разбира се, няма гаранция, че тези предположения ще се сбъднат. Може би надеждата за свят, в който Apple осигурява нискотарифни разговори, двустранно повсеместно видео, спестяващо журналистиката, краят на задръстванията и на замърсяването, е твърде голяма, така че преди всичко нека бъдем реалисти.
    Но Епъл правят нещата не просто добре, ами ефектно и привлекателно. И така ги правят популярни. Това си е революционно.
    Ясно е, че таблетът на Apple няма да е толкова вълнуващ, колкото iPhone, но все пак изглежда като доста готино устройство, а сравнително с останалите неща на пазара, продукта е доста добър за цената си.  Това е смъртта за Амазон киндъл, както и за почти всички нетбуци. Няма нужда да го пипам, за да кажа, че е 5 пъти по-добър от всички тъчскийн устройства към момента, визирам на ХП нещото от преди 1 седмица, хибридният тъч на Леново или на Асус тъча, който решиха да анаосират точно днес преди Епъл /ама много са зле /....
    Иначе с тия 10 инача ще го видим колко е портативно и удобно за работа. По-скоро ще чакам следващата версия на устройството следващата година с оправени първоначалните проблеми и поне 120 ГБ памет. Имам странното усещане, че това нещо скоро ще има по-портивна версия... 6 инача например
    И като за епилог - Стив Джобс: "Винаги сме работили в пресечната точка между технологията и изкуствата, за да правим продукти, които са интуитивни, забавни за използване и лесни за работа."
    източник: Apple чрез Ustream и Gizmodo и много други
    И един англоезичен коментар
    No jaw-droppingly new user interface
    One of the most amazing things about the original iPhone was its ground-breaking touch interface; just pinch to zoom into a Web page! Tap to turn on the speakerphone! Swipe to flip through your photos! So maybe it was only natural that many of us gadget hounds (myself included) thought that Apple would come up with some new, "Minority Report"-style interface for the iPad ... perhaps some cool haptic feedback for the virtual QWERTY keypad, or maybe (as outlined in some recent patent filings) the ability to sense a finger that's hovering near the screen but not touching it. What we got, instead, was ... pretty much the same touch UI as on the iPhone, except with a lot more room. Not bad, but not all that revolutionary, either.
    No built-in camera
    The iPhone has a camera, the MacBook has a camera ... heck, even the new iPod Nano has a camera (well, a video-only camera, anyway). So, what about the iPad? Ahhh ... ...
    Прочитане на целия коментар nope, and that's especially disappointing given the chatter from the Wall Street Journal that Apple has been toying with facial-recognition software that could potentially be used to, say, identify the various members of your family and deliver their own, customized iPad interface.
    No Flash support
    When, oh when, Apple, will you let us view Flash videos and Web modules on the mobile version of Safari? Who knows, but it's definitely not starting with the iPad, which is just as bereft of Flash support as the iPhone and iPod Touch are.
    No user-replaceable battery
    Steve Jobs claims that the iPad will come with an impressive 10 hours of battery life and a full month of stand-by time. Pretty cool, but as with the iPhone, the iPod Touch, and the latest MacBooks, the iPad battery comes sealed in the case, and there's no way to swap in a new one yourself.
    No TV subscriptions
    One of the more intriguing recent rumors was that Apple was going around to all the TV and cable networks, trying to sell them on the idea of monthly TV subscriptions that viewers would be able to watch on iTunes, the iPhone, Apple TV, or ... the iPad. Word even had it that Disney's Bob Iger was in San Francisco today, all set to announce a new content deal with Apple, but ... nope, didn't happen. (The writing for this non-event was on the wall, thanks to a recent New York Times story that reported that TV execs looked over Apple's subscription proposals and said "thanks, but no thanks."
    No iPhone software 4.0 announcement
    Yet another interesting rumor had it that the reason that there hadn't been a big iPhone software update lately was that the new code was too intertwined with the iPad OS, and therefore we'd get a big announcement today for iPhone software 4.0—complete with full-on app multitasking, UI enhancements, and other goodies. The rumor sure sounded plausible (and hey, the part about the new iPhone software being closely interwoven with the iPad may well be true), but the Apple event came and went Wednesday, with nary a sign of iPhone software 4.0.

    Екипировка 2010/2011

    Solomon, които също излизат с рандо boots.


    за френскоговорящите: http://www.montaz.com/fiche-SALOMON-...NFR,96184.html

    информацията е от спонсориран атлет на Саломон. (пп: очаква се автомат от саломон, който да се конкурира с Дюк-а на Маркер през 2011/2012):

    "Ако трябваше да го обобщим кратко и ясно, Quest 12 е алпийска, даунхил, all-mountain ски обувка с която може да се правят ефикасни и ефективни кратки турове. Quest Pro & Quest Pro Pebax са с ударение на туринга с олекотен дизайн и олекотен термо-пластичен чорап, но и те са направени с идеята да не губят фокуса от спускаческите си способности"

    Тегло:
    Quest 12- 26.5 = 2.1 kg (едната обувка)
    Quest 10- 26.5 =1.95 kg
    Quest 8- 24.5 =1.75 kg

    Quest Pebax 26.5 = 1.75 kg
    Quest Pro 26.5 = 1.9 kg

    За сравнение, Саломон Ghost е 26.5 2.3kgs

    снимки: Quest Pro Pebax:

    Quest 12:

    Salomon KAOS тегло на 2-те обувки 3600гр. Което прави по 1800гр едната...

    Иначе има и по-леки...
    490 грама на обувка... 






    Color: Glacier Blue
    Shell: Pebax
    Flex Index: 110 AT
    Liner: Lite Thermo
    Closure: Double-Action Cuff Buckle, Instep buckle, Optional power-strap
    Weight: 1090 grams per boot (size 27.5)
    Size range: 24-29.5
    Forward Lean: 24 degrees + walk
    System: Tech (Dynafit compatible)

    саломон El Dictator:



    дървена сърцевина, 134 x 114 x 124, дължина: 194

    http://www.evogear.com/skis/volkl-chopstick-2010.aspx

    още, новите модели на Scott:


    Liberty

    отляво надясно Геном (който ще е с нов дизайн); Дабъл Хеликс (запазва дизайна от тази година); Морфик (наследник на Хазмат) и дамския Джинкс с нови цветове.

    Ски компанията DPS са подали заявка за патент на нова разработка карбонови ски -- между сърцевината минават вертикални нишки метал, които свързват карбоновата облицовка отгоре и отдолу. По този начин торсионната здравина на ската (склонността й да запазва формата си при извиване около остта) се увеличава многократно като е с 30% по-здрава от нормалните ски с метални пластини (на снимката е Head Monster модел с две метални релси) при увеличение на теглото от само 10 грама. 30% по-здрави, 30% по-леки. Ските са по кило и половина. Предназначени са предимно за по-мек сняг, заради склонността на карбона към извиване по оста, което според тях сега са оправили с това нововъведение, но пък за там нямат цена.
    Един модел, който определено изглежда интересно.
    и една анимацийка от производителя

    Само дето много прилича на Тиролия, а те правеха такива автомати преди повече от 15 г. Но тяхното отваряне няма нищо общо с това. Нещото нарчено там "заден диагонал" е наистина диагонал. Автомата има 1 пружина и силата на страничното отварчне не се регулира. Самото станично отваряне на задницата може да се задейства ако задницата отвори нагоре поне на 50% иначе странично автомата е заключен.

    Докато този има 2-ра пружина отзад и задния е напълно и независимо функциониращ и в двете посоки - нагоре и настрани.

    Ето демонстрация на тиролия-та за 2010 абсолютно различно действие от това което е на филма на другия автомат.

    До колкото гледам последнте години масово производителите правят и предните да имат частично отваряне нагоре и по диагонал (не само странично). Пример Тиролия отново.

    Ето и нова туринг опция от Маркер, тази предимно за любителите на ходенето по планината. Това чудо тежи 1760г/чифт (има и 1600г версия, ДИН 10):

    http://www.marker-tour.com/

    Ето и теглото на най-популярните комбинирани автомати (чифт, със 110мм стопери, размер "голям"):
    Marker Duke.................2.63kg
    Marker Baron................2.48кг
    Naxo NX21 ...................2.38кг
    Marker F12...................2.09кг
    Fritschi FR+ ..................2.05кг
    Marker F10...................2.02кг
    Dynafit FT 12................1.08кг

    http://www.zealoptics.com/transcend/
    Маска с вградена GPS система.Интересното е, че струва колкото топ модел на оукли

    Трансилвания

    Трансилвания, етнически поделеното сърце на Румъния. 13 часа с международния влак Будапеща-Брашов.

    Първата ми спирка  бе Чиксереда. Градът рядко се радва на слънце, поради планините, което заедно с ниските температури е изковал железния характер на местното, иначе добродушно и мило население,  95%  унгарско. За местните най-важните дни в годината са Коледа, Великден, както и когато Стяуа гостува в спор за титлата в хокейното първенство на Румъния. Главната улица е осеяна с приятни заведения от всевъзможен характер, придаващи космополитен вид на града със своите кулинарни интерпретации на мексиканската и италианската кухня.
    Населяван от немци от средновековието до 80-те години на миналия век, когато Чаушеску съзрял потенциална опасност за сигурността на Румъния и с глад и бой ги убедил да се изнесат в Западна Германия. Панелните комплекси в началото на града са за заблуда – центърът на Сигишоара напълно е запазил облика си на типично централноевропейско градче – замък, тесни, павирани улички и симпатични барокови сгради. По стечение на обстоятелствата, тук се намира и родният дом на Влад Дракул, който...да, сещате се... С тази особеност, че в момента в който видите това слънчево и приветливо място, ще осъзнаете, че Брам Стокър може и да се е изхвърлил леко относно кръвожадността на героя си граф Дракула. Но вероятно и на самите румънци вече им е втръснало.

    Търгу Муреш е един от големите местни градове с население около 150,000 души, поравно унгарци и румънци, като вторите са наследтвено обременени симпатизанти на ФК „Стяуа". Живописният център напомня за някой средноголям град в Унгария или Чехия – приятни улички осеяни със зеленина, красиви сгради от началото на ХХ век, и широки площади с безброй кафенета. Отскоро в града има и псевдоирландски пъб – очевидно прогресът има сходни странични ефекти навсякъде.
    Хубаво е в Jazz – унгарският клуб в града, където независимо от името, музиката се върти около най-големите хитове на 90-те.

    Не са много селата в света, които могат да се похвалят с почетно място на рафтовете във Virgin Megastore в Лондон, а Чаваш е едно от тях, благодарение на световноизвестният фолклорен състав от това мъничко, сгушено сред хълмовете селце с унгарско население. Местният вариант на домашно овче сирене, съчетано с пивкото и кехлибареножълто вино.

    Ученическо стихче за живота във Френската

    Ставам в 7 без 10 сутринта - след вчерашния купон се чувствам разкатан,
    Поглеждам се в огледалото и виждам брадясал наркоман.
    С мине на зъбите няма да се занимавам,
    Директно към даскало се отправям.
    Чакам си аз маршрутката на студено и ме цепи главата,
    Естествено пътувах до даскало залепен до вратата.
    Носът ми улови странни миризми,
    Изрусени лелки ме оглеждат от глава до пети.
    Така де, пристигам си аз с песен на уста.
    И познайте кой срещнах, след като отворих тъпата врата?
    Една особа на всички така добре позната,
    Да,говоря за госпожа директорката.
    Изгледа ме на бързо с раздразнение
    И от устата прозвуча следното изречение:
    "Защо сте така облечен?"
    Тогава разбрах, че на конско съм обречен.
    Така де

    File Hosting

    Намерих един списък с места в нета, където можеш да качваш файлове. Ето го:

    Looking for a free file host? Here's the most comprehensive list of free file hosting sites available.
    ****Last update: 1 Jan 2009 **** 
    ADrive
    Quote
    * 50 GB Storage.
    * Their paid plan, backups your data.
    * Alexa: 1,314
    Alexa Ranking: 185

    Code:
    http://www.adrive.com/plans


    BADONGO


    Quote
    Not just another file sharing site, Badongo let's you upload ANY file type with NO size restriction and NO sign-up hastle. Alexa Ranking: 93

    QUESTION: How long will my files remain online at badongo.com?
    ANSWER: For now there is no file life-limit and only files violating our Terms & Conditions are deleted.

    QUESTION: Is there restrictions on the type of content allowed on Badongo?
    ANSWER: Yes, please refer to our Terms & Conditions.

    Code:
    http://www.badongo.com/

    ____________________________


    FILEFRONT


    Quote
    UNLIMITED file uploads.
    * UNLIMITED file downloads.
    * UNLIMITED bandwidth.
    * UNLIMITED space.
    * GIVE the public access to any or all of your files.
    * Max file size upload limit: 1GB

    Alexa Ranking: 185
    Code:
    http://freespace.filefront.com 

    ____________________________


    4SHARED


    Quote
    * PC World Magazine Endorsed.
    * 1GB Free Space.
    * Maximum upload file size: 50MB
    * Minimum transfer speed guaranteed: 100Kbps
    * Unlimited bandwidth
    * Unlimited access

    Files and folders can be shared with anyone, including non- registered users, using a simple web-based link to shared file or folder.

    Alexa Ranking: 110

    Code:
    http://www.4shared.com 

    ____________________________


    BIGUPLOAD


    Quote
    * Max file size limit: 500Mb
    * Unlimited spame.
    * Files are deleted after 30 days if not downloaded.
    * Any filetype allowed.
    * Download the file again (resume feature) if you lost it or accidentally deleted it.
    * The file can't be removed or deleted by anyone but Bigupload or yourself.

    For the personal uses it can be home videos, music, mp3's, computer games, songs, cell phone ring tones, computer software, digital camera photos and albums.

    Alexa Rank: 6,090
    Code:
    http://www.bigupload.com/ 

    ____________________________


    FILEFACTORY
    Quote
    * Lets you upload 25 files at once
    * Max file size limit: 300MB
    * Any file type allowed
    * Only you can delete the files you uploaded
    * File deleted after 7 days if noone downloaded it.
    * FileFactory lets you host files up to 500MB for free. You don't have to register and

    Alexa: 314

    Code:
    http://www.filefactory.com/

    ____________________________


    RAPIDUPLOAD
    Quote
    * Max file size limit: 300MB
    * File deleted after 30 days if not downloaded.
    * No download/upload limits.
    * Any file type allowed.Super easy free web hosting on our dedicated servers! We are a new and dedicated web

    In their own words: Powered by a network of highly robust dedicated servers. We are a dedicated hosting provider striving to give you the best service possible. Our dedicated servers are located throughout the USA and the world in world class datacenters managed by professionals.

    Alexa Ranking: 1,700
    Code:
    http://www.rapidupload.com/ 

    ____________________________


    SHAREBIGFILE
    Quote
    *Max file size limit: 300MB
    * File deleted after 30 days if noone downloaded it.

    Alexa Rank: 12,000
    Code:
    http://www.sharebigfile.com


    ____________________________


    YOUSENDIT


    Quote
    * Max file size limit: 100MB
    * File deleted after 7 days if noone downloads it.
    * Bandwidth limit per month: 1 GB
    * Maximum downloads per file: 100

    110MB opinion: Too many limits. Use as last choice.        
         
    Alexa Rank: 770

    Code:
    http://www.yousendit.com 

    ____________________________


    IMAGESHACK (ONLY FOR IMAGES)


    Quote
    * Max file size limit: 1.5 MB

    QUESTION:How many images can I upload?
    ANSWER: You can upload as many images as you want, as long as each one adheres to the Terms of Service.

    QUESTION: Does ImageShack® allow direct linking?
    ANSWER: Yes, ImageShack® does allow embedding full-size images into websites and online auctions. However, in order for ImageShack® to continue providing free image hosting, we ask that you use clickable thumbnails whenever possible.

    QUESTION: Which image types am I allowed to upload?
    ANSWER: You may upload: jpg jpeg png gif bmp tif tiff swf

    NOTE: bmp, tif, and tiff images will be converted to .png automatically.

    QUESTION: Are there any restrictions to the size of my uploaded images?
    ANSWER: Each image you upload must be less than 1.5 megabytes in size. If it is greater than that amount, your image will be resized.

    Alexa Rank: 36

    Code:
    http://www.imageshack.us/

    ____________________________


    TinyPic (ONLY FOR VIDEOS & IMAGES. 110MB uses this & fully recommends it!)


    Quote
    * Allowed picture files: jpg, png, gif, bmp, tif
    * Allowed media files: avi, mov, mpg, asf, wmv, divx, 3gp, 3g2, qt, dv
    * Files are never deleted.
    * Max file size limit: Unlimited it seems. Doesn't say anywhere actually.

    Alexa Rank: 310

    Code:
    http://www.tinypic.com

    ____________________________


    PhotoBucket (ONLY FOR IMAGES)


    Quote
    * Max storage per account: 1GB
    * Montly Bandwidth: 10GB
    * Images larger than 1024x768 pixels will be resized

    Alexa Rank: 35

    Code:
    http://www.photobucket.com/

    ____________________________


    PutFile (ONLY FOR AUDIO, IMAGE, VIDEO FILES)


    Quote
    * Image files allowed (5MB Max file size): .jpg, .jpeg .gif .png
    * Audio files allowed (200MB Max file size): .mp3 .mid .wav .midi
    * Video files allowed (200MB Max fles size): .wmv .avi .mpg .mpeg .mov .asf .asx .mp4 .3g2
    * Flash (200MB Max file size): swf

    * Files stay on forever (no inactivity period)
    * You can't use this to hotlink directly to your website. They must go to putfile.com to see your file.

    Alexa Rank: 1,600

    Code:
    http://www.putfile.com

    ____________________________


    MEGASHARE

    Quote
    * Max file size limit: 50MB
    * Unlimited downloads/uploads
    * Exact same system as RapidShare.
    * All file types allowed.

    Alexa Rank: 606

    Code:
    http://www.megashare.com

    ____________________________


    UPLOADING


    Quote
    * Max file size limit: 300MB
    * Files stay on forever (no inactivity period)
    * Any file type allowed.
    * Exact same system as RapidShare.
        
    Alexa Rank: 445

    Code:
    http://www.uploading.com

    ____________________________


    MEGAUPLOAD


    Quote
    * Max file size limit: 500MB
    * Unlimited downloads/uploads
    * File deleted after 90 days if noone downloaded it.
    * All file types allowed.
    * Can upload multiple files at once.

    Alexa Rank: 15

    Code:
    http://www.megaupload.com

    ____________________________


    RAPIDSHARE


    Quote
    * File deleted after 30 days if noone downloads it.
    * Max file size limit: 100MB
    * Any file type allowed.

    Alexa Rank: 12

    Code:
    http://rapidshare.de


    ____________________________


    SPREAD-IT


    Quote
    * Max file size limit: 500MB
    * File deleted after 14 days if noone downloads it.
    * Only you can delete your own files.


    Alexa Rank: 66

    Code:
    http://www.spread-it.com 

    ____________________________
    ____________________________


    YET MORE FILE HOSTING SERVICES:


    Store and Serve
    File Size Limit: 100MB (Free Reg: 250MB)
    Download Limit: Unlimited
    File Life: 30 Days (Deleted only if there is no download activity in 30 days)
    URL: storeandserve.com

    BIGfileupload
    Status: Temporarily down
    File Size Limit: 1111MB
    Download Limit: Unlimited
    File Life: Unknown
    URL: bigfileupload.com

    GigaSize
    File Size Limit: 1GB (Free Reg: 1.5GB)
    Download Limit: Unlimited
    File Life: 45 Days, Free Reg: 90 Days (Deleted only if there is no download activity in 45/90 days)
    URL: www.gigasize.com

    Uploaded
    File Size Limit: 250MB
    Download Limit: Unlimited
    File Life: Unknown
    URL: www.uploaded.to

    StashBox
    File Size Limit: Unlimited
    Download Limit: Unlimited
    File Life: Indeterminate, but have advertised that no files have had to be deleted yet.
    URL: www.stashbox.org

    Bonpoo
    File Size Limit: 250MB
    Download Limit: Unlimited
    File Life: 10 Days
    URL: www.bonpoo.com

    TheUpload
    File Size Limit: 200MB
    Download Limit: Unlimited
    File Life: 3 Months
    URL: www.theupload.com

    zSHARE
    File Size Limit: 100MB
    Download Limit: Unlimited
    File Life: 10 Days (Deleted only if there is no download activity in 10 days)
    URL: zshare.net

    mooload
    File Size Limit: 500MB
    Download Limit: Unlimited
    File Life: 30 Days (Deleted only if there is no download activity in 30 days)
    URL: www.mooload.com

    Bigupload
    File Size Limit: 300MB
    Download Limit: Unlimited
    File Life: 30 Days (Deleted only if there is no download activity in 30 days)
    URL: www.bigupload.com

    YouSendIt
    File Size Limit: 100MB
    Download Limit: 100 Downloads
    File Life: 7 Days
    URL: www.yousendit.com

    TransferBigFiles
    File Size Limit: 1GB
    Download Limit: 20 Downloads
    File Life: 5 Days
    URL: www.transferbigfiles.com

    zUpload
    File Size Limit: 500MB
    Download Limit: Unlimited
    File Life: 30 Days (Deleted only if there is no download activity in 30 days)
    URL: www.zupload.com

    Uploadline
    File Size Limit: 500 MB
    Download Limit: Unlimited
    File Life: 30 Days (Deleted if no activity in 30 days)
    URL: www.uploadline.com

    divShare
    File Size Limit: Appears to be none
    Download Limit: Unlimited
    File Life: Unlimited
    URL: www.divshare.com

    GigaSize
    File Size Limit: 300 MB
    Download Limit: Unlimited
    File Life: 45 days
    URL: www.gigasize.com

    Share Server
    file size: 50MB
    Wait time: 4secs
    Captcha: No
    speed: unrestricted
    Spanning: allowed
    filetypes: all
    URL: www.shareserver.net

    UploadingIT.com
    file size: 100MB
    Storage Space: 10GB
    Bandwidth daily: 4 Gb
    Wait time: No wait time, but download page for all non images.
    Max folders you can have in your account: No limit
    URL: http://www.uploadingit.com

    BOXstr.com
    file size: 1GB
    Storage Space: 5GB
    Bandwidth daily: 1GB per day, Monthly: NO limit.
    Wait time: No. Direct hotlinking to files on server.
    Max folders you can have in your account: 50
    URL: http://boxstr.com
    110mb says: Recommended!
    10 MB
    http://www.hit.bg
    http://www.free.bg

    250MB(за повече щат парички)
    http://www.data.bg

    500 MB
    http://www.spread-it.com

    30 MB
    http://www.uploadtemple.com
    http://www.ezupload.org/upload.php
    http://www.dropload.com

    250 MB
    http://www.sharebigfile.com/

    1 GB
    http://www.yousendit.com

    1.5GB

    http://www.000webhost.com/

    500 mb
    http://www.megaupload.com/

    100 mb
    http://www.rapidshare.de

    30 MB
    http://www.wa7ah.net/members/alrahel/upload/upload1.php

    20MB
    http://umaroda.sakura.ne.jp/cgi/upother/upload.cgi

    48MB
    http://runyan.s79.xrea.com/cgi-bin/upload.cgi

    170MB
    http://move.vis.ne.jp/up/upload.cgi

    17MB
    http://costumefetish.kir.jp/uploader/upload.cgi

    100MB
    http://www.urashimi.com/cgi-bin/upload/upload.cgi

    100MB
    http://nickle.ath.cx/~bookstore/cgi-bin/up/upload.cgi

    new - any size
    http://www.uploading.com

    ново - 600mb
    http://www.easyfilehost.com/

    прясно - 500mb
    http://www.webfilehost.com/

    95mb
    http://95mb.com

    http://www.uploading.com/

    http://www.filegone.com/

    FileFront

    http://jumbofiles.com/
    Free 500 GB, Up to 1000MB per file, 10 files max per upload

    http://www.4shared.com

    http://ifile.it/faqs

    http://www.adrive.com/plans

    http://www.zshare.net/FAQ/

    http://www.wuala.com/

    http://yourfilelink.com/

    http://www.ziddu.com/

    http://www.fileqube.com/

    http://uploading.com/

    http://www.filesavr.com/

    http://www.webfilehost.com/

    http://www.mytempdir.com/

    http://picvalley.net/ и http://imageshack.us/
    http://i.f-e-n.net/
    тези два сайта са много хубави за качане на снимки.
    Когато качите снимка ви дават направо кода който да сложите във форума.
    малка снимка която като я щракниш се отваря голямата...

    А ето и линковете: Към чужди съръври
    http://imagevenue.com/
    http://imageshack.us/
    http://winkflash.com/uk/content/storage.asp
    Към БГ сървъри:
    http://snimka.bg/
    http://bgphoto.net/
    http://foto.bg/
    http://bgalbum.com/
    http://jape.data.bg/upload/

    И хубавото е, че снимките не се трият!

    Дано да е полезен някому.

    За магнезиевата запалка

    Подобни се продват в "Стената", но ако искаш да палиш огън с нея, трябва внимателно да си подбереш прахан, с тоя тип запалки хартия не може да се запали директно, но свикнеш ли се са незаменими
     

    Има някои, при които  цялото блокче е направено от магнезий.
    Начин на работа:
    Правиш малка дупка и настъргваш няколко грама магнезий с ножа от блокчето- колкото малка монета.
    Правиш купчинка разпалки отгоре - най-добре пилките, които остават след рязане на дърва с резачка, но трябва да са абсолютно сухи.  Може и сам да си направиш като  с нож настъргаш сухо дърво.

    Запалването е като при другите такива запалки- с острото на ножа, перпендикулярно по цялата дължина на "кремъка". Обикновено се запалва от раз.

    Плюсове:
    Надеждно е- работи и мокро, и сухо, особено с магнезия, който вдига гори с много висока температура, лесно да се запали огън (след тренировка).

    Минуси:
    Изпива нервите докато се научиш да го правиш.
    Другият минус е, че в днешно време има достатъчно други по-лесни начини да запалиш огън - една добре опакована ветроустойчива запалка би трябвало да остане суха
    в раницата и  или пък сух спирт.
    Съвета ми е да потърсиш в Ebay такава запалка. Гледах две запалки комплект от Ebay за 17$. Първата за учене (половин година редовна игра с нея), втората в аптечката на раницата.
    Желателно е освен запалката да имаш и това:
    http://www.stenata.com/aksesoari/kutii-pribori-za-hranene-i-zapalki/produkti/ognivo-maya-dastpodpalka
    Всъщност това си е обикновен чамов талаш, но с повече насмоляване. Може и сам да си направиш с восък.  Освен това и ивички гума (7-8 броя), ширина около 8-10 милиметра-дължина 10-тина сантиметра, с тях разпалването на огън е много лесно. Става от вътрешна велосипедна гума.
    Ето още една:
    http://www.stenata.com/aksesoari/kutii-pribori-za-hranene-i-zapalki/produkti/magnezieva-zapalka-fayer-stil-skaut

    Въпреки всичко един от най-удачните варианти за палене на огън на открито си остава това:
    http://www.stenata.com/aksesoari/kutii-pribori-za-hranene-i-zapalki/produkti/zapalka-pauar-layt
    Здрава и надеждна .С температура от 1300 градуса на върха на пламъка (той изглежда така, както на снимката-като газова горелка), огънят се пали за секунди и с влажни разпалки. Пълненето на същата,обаче само с тази газ: http://www.ekipirovka.com/index.php?p=8&pid=693

    Ако купиш газ от всичко по лев, дюзата се замърсява от калпавите съставки вътре и след известна употреба запалката е за боклука.

    Все пак ако си купуваш магнезиева запалка е желателно да бъде тази:
    http://www.stenata.com/aksesoari/kutii-pribori-za-hranene-i-zapalki/produkti/magnezieva-zapalka-fayer-stil-blister
    Тя е с по-голям диаметър и с нея нещата стават доста по-лесно. Аз имам и магнезиевата и газовата (нося и двете), но ползвам само газовата

    Така излиза, че всъщност ти препоръчвам да си купиш само газовата.

    Полярен експрес в България



    Видеото е заснето на излизане от гара Горна Оряховица и преминаване над р.Янтра, на 20.12.2009г. от последния вагон.

    Силвия 2

    с*** студентки блог с*** студентки варна с*** студентки русе с*** студентки софия с*** студентки студентски град с*** студентски град телефони с*** със колан с*** със студентка с*** със студентка русе с*** със студентки с*** със студентки пловдив с*** със студентки софия с*** сьс студентки с*** търново 100 лв с*** украинка с*** украинки с*** ул искър с*** услуга павлово с*** услуга скайп с*** услуги с*** услуги банишора с*** услуги в русе с*** услуги велико тарново с*** услуги масажи к*****ки с*** услуги млади студентки с*** услуги от студентки с*** услуги от студентки от гр.стара загора с*** услуги пловдив студентки с*** услуги русе с*** услуги с студентки с*** услуги с терен в пловдив с*** услуги с терен в пловдив с*** услуги с терен от пловдив с*** услуги студентки с*** услуги със студентка с*** услуги фокус с*** френска кола лв с*** хиподрума с*** чат по skype с****и с****и без кондом с****и без презерватив с****и без презерватив нон стоп с****и и е***ични масажи от жени в софия с****и масажи в софия център с****и момиче с****и студентка с****и студентки с***.стандартен с***`с`нели`димова с***+стедентки с***+студентки с***30 лв 30 мин с***абилен с*** с***апилна дама на 36г. русокоса със собствен стил с***апилна студентка с***апилна студентка от пловдив с***апилна студентка пловдив с***апилна, атлетична брюнетка, модел, на 21 с***апилни студентки с***апилни студентки пловдив с***господарка бдсм с***-знакомства%20в%20москве%20с%20номером%20телефона с***и ани с***и банишора с***и к*****ка с***и к*****онки с***и масаж с***и масажи с***и момичета с***и мулатка предлага с*** с***и от русе с***и перверзна с***и работи с***и рускини с***и рускиня предлага с*** с***и снимки на преслава с***и студенка предлага с***и студентка моника с***и студентка ходя на адрес не съм от клуб с***и студентки с***и танцьорка предлага с*** с***и украинка с***обяви.русе.бг с***он с***он търново с***он с*** варна с***он с*** доминация с***он фетиш cristina с***с*** соня с***софия п*** с***уални масажи с***уалний масажь с***услуги 70 лв софия, център джакузи с.климентово- отсечката до селото сtudentki za s** сайтове за k***ionki само за 20лв да ме само за 20лв да ме гледаш гола и да си биеш само за 20лв да ме гледаш гола и да си биеш само на мой терен през деня само френска с*** самоделни раници самозадоволяване с в***ор самозадоволяването при жените сателитни снимки на село бачево свети георги hotel kam maliovica светла масаж свир** e**не пловдив 15 лв свир** бг свир** без кондом свир** без кондом по домовете свир** без презерватив свир** без презерватив обява свир** без презерватив с гълтане свир** без презерватив свършване в у***та свир** в кола 20 лева свир** и в***ор в а свир** от непрофесионалистка свир** пловдив 15 лв зор свир** с кондом свир** с презерватив цена свир** с пръст в а свир** хиподрума свир** цена повикване сводник сама сделки в подозрителния период при несъстоятелност сегментационно изследване секуслуги секуслуги варна селективна специализация село изворско+население село изворско+цигани сес к*****ия в пловдив сескс студентки сех к*****ия варна сех по скайпи сех студентки сехс на живо по скайп сехс по скайп сигишоара румъния бал с маски силвия 0896154511 силвия predlaga s** силвия s** силвия к*****ки силвия пловдив с*** силвия русе s*** силвия русе с*** силвия с*** силвия с*** силвия с*** русе силвия секь силвия силвия s** силвия стандартен с*** силвия стандартен с*** силвия+пловдив+s** силикон младост с*** силиконов бюст гео милев френска симона - 0878/35-77-99. симона 0878/35-77-99 симона 0878/35-77-99 симона 40 s** симона mladost симона mladost s** симона s** mladost симона блондинка 44 obiavi симона к*****ка симона к*****ки симона младост 100 симона младост гърди симона младост силикон жена симона телефон с*** услуги симона телефон с*** услуги симулативност на договора за цесия сиси прости***** сиси филм s*** скаип с*** скайп na emanuela скайп s** скайп запознанства за с*** скайп к*****ки скайп мария 1мария1 скайп на брюнетки скайп с*** скайп с*** строга господарка скайпа ани скайпа на преслава скайпове на моми4ета предлагащи платена л**** скарлет йохансон s** скарлет йохансон обича да прави с*** ски автомат маркер нов дюк ски автомати look ски автомати настройка ски автомати тиролия ски влек людмил янков уеб камера ски копривки ски копривки пиян ски маска бефса ски на офелиите ски писта пършевица дали е отворена март 2010 ски термини скобелева майка wi-fi зони скритият живот на една к*****ка скупе s** слаба, даже кльощава сладката ани к*****ка сладки минъончета сладурана сламени къщи родопи слатина гимнастичка к***** следящи изследвания следящо маркетингово изследване случайни извадки слънчеви очила air force 944 снимки гепи ме снимки на жени без сутиен с големи гърди снимки на момичета по бельо v impuls снимки на палави студентки снимки на стегнат снимки на студентки платени с*** услуги снимките са и реални работи при мен снимките са мои.работя само снобски ефект собствен терен+студентки соломон каос соня соня 0897361602 соня s** соня к*****ка соня мел соня мел соня мел соня мел gsm соня мел к*****ки соня мел масаж соня мел френска соня миньонче павлово соня от павлово соня павлово соня павлово s** соня с*** обяви соня телефон: 0897361602 соня финлански масаж соня-мел соня-мел соня-мел s** соня-мел предлага с*** соня-мел с*** софи маринова. супер е.има всичко-а***ен ,орален и стандартен с***... софия дианабад момиче предлага с*** софия дружба 2 с*** софия масаж на е*** софия платен а***ен с*** софия предлагам с*** платежоспособни господа две момичета софия с*** 20 лв софия стандартен с*** стрелбище софия стандартен с*** стрелбище 80 лв софия строга господарка 50 лева софия тел 8846217 софия френска без кондом спа релакс пловдив тай масажи спа хотел фея момичета специфичен топлинен капацитет на масло от плодове на резене спонсор срещу с*** срок на годност на лозов масив сорт мерло стандарт-1ч + френска с гълтане-40лв стандартен 0888421854 стандартен 500 лв манекенка стандартен гърди стандартен с*** стандартен с*** 80 лв хиподрума стандартен с*** белите брези стандартен с*** лв стандартен с*** лв софия студентка стандартен с*** лв/час стандартен с*** на собствен терен дианабад стандартен с*** пловдив стандартен с*** презерватив половин час стандартен с*** хиподрума стандартен с*** хиподрума стандартен с*** циганка лв стандартен френска blogspot стандартен френска пловдив стандартна и а***на л****, и др. стандартна френска стандартна френска младост стандартни услуги 1ч. 50лв стара загора к*****ка стара загора к*****ки студентки стара загора, прости*****, к*****ки,e***** стара загора,прости*****,к*****ки стдентски масажи и с*** blogspot стегнат силиконов бюст свир** стилна дама с перфектен бюст стилна красива и ужасно с***и. стимулиране на е*** стимулиране на е***та стойности на разпределението на пиърсън стратегия на предизвикателя страхотно тяло голям бюст 100 лв стрелбище blogurl:http://focus-obiavi.blogspot.com/ стрип френска стриптииз по скаип стриптийз бар kamasutra момичета за e***** стриптийз бар с*** стриптийз клуб кама сутра стриптийз по скайп строга господарка строга господарка строга господарка строга господарка 089 строга господарка 0898546030 строга господарка ани строга господарка варна строга господарка деси строга господарка десислава строга господарка зелени очи строга господарка инес строга господарка малена строга господарка малена строга господарка п*** строга господарка платен с*** строга господарка пловдив строга господарка пловдив строга господарка русе строга господарка с***он строга господарка софия строга господарка фф строга господарка, строги господарки е***ichni masaji sofia стройно тяло с големи гърди струва ли си гардаланд структура на въпросник студенка предлага с*** студенка търси платен с*** студенка търси платен с*** студенки за с*** студенки с*** студенки търсят с*** студенки търсят с*** студентki s** студентki s** snimki студентki к*****ки студентkи s** студенткi s*** студентка 100 лв. за час студентка s****a студентка а***ен предлага к*****ия пловдив студентка дружба студентка дружба студентка к*****ия студентка к*****ия господа софия студентка к*****ка студентка к*****ки студентка на повикване студентка на повикване търново студентка не е клуб студентка от варна за с*** студентка прави масажи снимки студентка прави с*** студентка предлага s** велико търново студентка предлага е***ични масажи студентка предлага к*****ия студентка предлага к*****ия + пловдив студентка предлага к*****ия и още нещо на платежоспособни дами и господа, разполагам с терен! дияна студентка предлага к*****ия реални снимки студентка предлага с*** студентка предлага с*** blogger студентка предлага с*** в пловдив студентка предлага с*** софия студентка предлага с*** услуги в пловдив студентка предлага софия студентка предлага френска + стандартен с*** на ваш терен студентка прости***** в търново студентка русе студентка русе на повикване студентка русе на повикване студентка с руса коса студентка с терен за с*** студентка с*** студентка с*** 40 лв студентка с*** бюст промоция студентка с*** за пари студентка с*** лв студентка с*** пари студентка с*** софия студентка с*** търново студентка с****и с*** студентка свир** студентка свир** 20 лв студентка сех студентка скайп студентка софия 30 лв на час студентка стандартен с*** студентка търново s** студентка търси мъж студентка търси спонсор студентка търси спонсор студентка търси спонсор студентка търси спонсор plovdiv студентка търси спонсор русе студентка услуги студентки студентки 20lv студентки e***** студентки k***ionki студентки k***и студентки masaji студентки po skype студентки predlagat s** v vt студентки s** студентки s** varna студентки s*** студентки skype студентки za s** студентки za s** v plovdiv студентки блог с*** студентки в русе студентки в софия студентки варна студентки варна masaji студентки варна s** услуги студентки варна с*** студентки велико търново студентки велико търново студентки велико търново с*** студентки във варна s** студентки е***ичен масаж студентки е***ични масажи студентки за ****не бесплатно студентки за s** студентки за s*** студентки за к*****ия студентки за л**** студентки за малко от пловдив студентки за платен s** студентки за платен с*** студентки за платена л**** студентки за пловдив студентки за с*** студентки за с*** в пловдив студентки за с*** варна студентки за с*** велико търново студентки за с***+пловдив студентки и масажи студентки к***** студентки к*****ионки студентки- к*****ионки студентки к*****ионки масажи студентки к*****ия студентки к*****ия v ruse студентки к*****ия варна студентки к*****ия за мъже софия студентки к*****ки студентки к*****ки студентки к*****ки blog студентки к*****ки блог студентки к*****ки в софия студентки к*****ки варна студентки к*****ки от сф студентки к*****ки пловдив студентки к*****ки прости***** студентки к*****ки с*** блог студентки к*****ки софия студентки к*****ки форум студентки масаж студентки масажи студентки масажи студентки масажи студентки масажи blog студентки масажи blog студентки масажи plovdiv студентки масажи s** студентки масажи блог студентки масажи в пловдив студентки масажи в русе студентки масажи велико търново студентки масажи и с*** студентки масажи с*** студентки масажи с*** русе